Agenda

23 september 2024

Inzetbaarheid: een blik(je) in de toekomst

Inzetbaarheid: een blik(je) in de toekomst
Maandag 23 september 2024

Vanuit de Stichting Kwaliteit BA&O wordt op 23 september 2024 een middag georganiseerd met de bezielende titel: inzetbaarheid: een blik(je) in de toekomst.
Op deze middag hebben we drie sprekers uitgenodigd vanuit diverse invalshoeken.

Lars, Tinka en Marc zullen hun visie ieder in een half uur durende presentatie uiteenzetten. Daarnaast zullen zij aan de hand van college-tour vragen gaan beantwoorden vanuit de zaal en graag met jullie discussie gaan voeren over thema’s als goed werkgeverschap, belangen van organisaties in Sociale Zekerheid en de kloof tussen theorie en praktijk. Naast de Arbo-visie 2040 hebben alle sprekers ruime ervaring en willen op basis van hun eigen visie een blik(je) in de toekomst geven van werkend Nederland.

Inloop: 13.00 uur
Plenair: 13:30 – 17:00 uur
Locatie: Aristo Lunetten

Deelnamekosten:
Leden: gratis
Studenten: gratis
Niet-leden: €95,- excl. btw.

Schrijf je hier in
Bij een no-show op de bijeenkomst worden de kosten voor het vergaderarrangement € 20,- excl. BTW in rekening.

 

Lars Scheurer werkt inmiddels meer dan 25 jaar in de management- en directie-rollen in de arbowereld (arbodiensten en inkomensverzekeraar). Hij geeft een beeld van het huidige landschap van Sociale Zekerheid, de invloed van partijen en ontwikkelingen hierin. Met zijn arbodienst Richting werkt hij voor 120.000 medewerkers en 8.200 werkgevers aan de verbetering van gezondheid en veiligheid. Basis is hierin verzuimbegeleiding, waarin de rol van een arbodienst in Nederland is gelegd. Hij pleit daarnaast nadrukkelijk voor duurzame inzetbaarheid en het verbeteren van arbeidsomstandigheden (VIA-aanpak). Lars is een belangrijke pleitbezorger voor een managementstijl die uitgaat van vertrouwen & invloed in plaats van het handelen uit angst & macht. Hij vraagt dit ook van externe partijen en interne medewerkers op basis van de basisprincipes: vertrouwen, gelijkwaardigheid en oprechte interesse.

Tinka van Vuuren geeft vanuit haar 40-jarige loopbaan haar visie op Duurzame Inzetbaarheid vanuit Strategisch HRM en de koppeling tussen theorie en praktijk. In haar afscheidsrede benadrukte ze het belang van amplitie met haar adagium: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Ze schetst daarin de belangrijkste bouwstenen van duurzame inzetbaarheid: vitaliteit, employability en werkvermogen. Verder legt ze de nadruk op het op de juiste manier bevorderen van vitaliteitsmanagement en de effectiviteit ervan. Ook in situaties van baanonzekerheid, kwalificatie- of motivatie-verandering, dat juist de werkstress vergroot. Modererende factoren zijn dienend leiderschap, steun van collega’s, autonomie en leermogelijkheden. Dit leidt tot intrinsieke motivatie en bevlogenheid tot op hoge leeftijd. Tinka heeft haar eigen kijk op de effectiviteit van interventies en welke factoren de effectiviteit juist bevorderen (individu en organisatie). Ze geeft vanuit haar theoretisch kader en praktische inzet tips hoe loyaal te zijn aan je latere zelf als werkgever en als medewerker.

Marc van der Hoek werkt sinds 2003 in management- en directie-rollen in de arbowereld. Sinds 2021 geeft hij lezingen over AI en inspireert en begeleidt hij medewerkers en organisaties in het daadwerkelijk toepassen van AI. Volgens Marc is AI een systeemtechnologie die fundamentele veranderingen veroorzaakt. Marc neemt ons mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën:

• Wat komt er op ons af?
• Welke gevolgen gaat dit voor medewerkers, werk en organisaties?
• Wat betekent dit voor arbodienstverlening?
• Hoe kan je AI zelf gebruiken?

Als je vandaag up to date bent, kan je morgen de kansen benutten.